Hopp til innhold

– Lekkasje avslører enormt dopingomfang i friidretten

En tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige prøver. Det hevder eksperter etter å ha sett hemmelige testresultater.

Kvinnenes maraton under OL i London

DYSTRE TALL: En hemmelig rapport fra det internasjonale friidrettsforbundet avslører det eksperter mener er omfattende dopingbruk i utholdenhetsøvelser. Her fra kvinnenes maraton under OL i London 2012.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

The Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD har fått tilgang til resultatene av 12.000 blodprøver fra 5000 idrettsutøvere.

Ifølge The Sunday Times viser testene et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største stevnene i verden.

The Sunday Times har brukt to av verdens fremste antidopingeksperter, forskerne Robin Parisotto og Michael Ashenden, til å gjennomgå undersøkelsen. Filene tilhører det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men er blitt lekket av en varsler.

Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier.

Forsker Robin Parisotto

Friidrettspresidenten: Skuffet og sjokkert

Svein Arne Hansen

– IKKE NORSKE UTØVERE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere med mistenkelige blodverdier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er sjokkert, og skuffet. Nå må det for alvor gjøres noe. Det må bli slutt på å hemmeligholde slike opplysninger, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK på telefon fra Romania.

Han sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere.

Dette er avslørt

Bolt

UTENFOR MISTANKE: Friidrettens største stjerne, sprinteren Usain Bolt, er ikke registrert med unormale resultater, ifølge dokumentaren.

Foto: Petr David Josek / Ap

Ifølge ekspertene, avslører databasen:

  • En tredjedel av medaljer (146, inkludert 55 gull) i utholdenhetsøvelser i OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige tester. Ingen av utøverne skal ha blitt fratatt sine medaljer.
  • Flere enn 800 utøvere – en av sju i testene – har avlagt blodprøver beskrevet av en av ekspertene som trolig dopede eller i det minste unormale.
  • Ti medaljer i London-OL 2012 ble vunnet av utøvere som hadde tvilsomme testresultater.
  • 80 prosent av Russlands medaljer ble vunnet av utøvere med mistenkelige verdier, mens Kenya hadde 18 medaljer vunnet av det undersøkelsen beskriver som mistenkelige idrettsutøvere.
  • Stjerner som Storbritannias Mo Farah og Jamaicas Usain Bolt er ikke registrert med unormale resultater.
  • Ifølge undersøkelsen bruker idrettsutøvere i økende grad blodoverføringer og EPO-mikrodoser for å øke røde blodceller.

Se dokumentar om testene her (engelsk versjon)

Testresultatene er ikke bevis for doping, men avsløringene reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt sporten gjør nok for å bekjempe juks i forkant av friidretts-VM i Beijing senere denne måneden.

Forsker: Dette er ille av forbundet

– Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier. Mange idrettsutøvere synes å ha dopet seg ustraffet, og det er ille at IAAF synes å ha passivt la dette skje, uttaler Parisotto til The Sunday Times.

Michael Ashenden sier at filene viser at friidretten nå er i samme situasjon som sykkelsporten var i under Lance Armstrongs periode.

WADA vil granske

Det internasjonale antidopingbyrået WADA sier de vil granske saken.

– Dette er ville og brede påstander, og vi vil sjekke dem ut og ha det gjort med kommisjonen så raskt som mulig, sier WADA-sjef Craig Reedie til Reuters.

– Jeg er veldig overrasket over tallene i lekkasjen fra IAAF jeg er sikker på at de vil ønske å se nøye på dem for å finne kilden, legger Reedie til.

Han poengterer at utøverne er uskyldige inntil det har falt en dom.

Siste nytt

  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Disse blir Holmenkollens rivaler om skiskytter-VM

    Holmenkollen får konkurranse fra Hochfilzen og Kontiolahti om å få arrangere VM i skiskyting i 2028 og 2029.

    Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at trioen har søkt på begge mesterskapene. Tildelingen skjer på kongressen i Beograd i slutten av september.

    I februar ble det kjent at Norges Skiskytterforbund (NSSF) og Oslo kommune kom til å jobbe for å få VM tilbake til Holmenkollen. Det ble sist arrangert der i 2016.

    – Holmenkollen arrangerer verdenscup i skiskyting hvert år, og vi er en anerkjent arrangør i skiskyttersirkuset. At en stor medlemsnasjon som Norge også påtar seg større mesterskap med jevne mellomrom, er både ønskelig og forventet, sa NSSFs generalsekretær Morten Djupvik i vinter.

    Hochfilzen var østerriksk arrangør senest i 2017, mens finske Kontiolahti hadde det i 2015. (NTB)

    Skiskyting
    Foto: NTB
  • OL-toget er gått for norske turnere

    Norge stilte med to turnere i OL i Tokyo. Nå er det klart at sommerens Paris-OL går uten en eneste norske turner.

    I Tokyo-OL deltok Julie Dicko Erichsen og Sofus Heggemsnes. Veldig mye skal til om en norsk turner klarer å ta seg til Paris. Nåløyet er blitt trangere og trangere.

    – Det toget er nok dessverre gått. Det meste av OL-kvalifisering skjedde i forbindelse med verdenscupen, og det skal mye til om noen av våre klarer å kvalifisere seg via EM. Det er blitt tøffere og tøffere, og kravene er skjerpet. Hadde det vært for to år siden, så hadde det holdt, sier generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund til NTB. (NTB)

    2OHd_s3PmuU
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal